Det finns lite viktiga saker som du måste tänka på innan du ska resa till USA. 

  • Ditt pass måste vara helt och maskinläsbart. Det måste även vara giltigt under hela din resa till USA. Du kan alltså inte ha ett pass som går ut under tiden du är där. 
  • Nu för tiden så behöver du inte längre ansöka om visum innan du åker till USA, som du var tvungen att göra tidigare. Men du måste göra en ESTA-ansökan, och det senast ett par dagar innan avfärd. Detta kostar cirka 14 dollar. Då får man stanna i USA i 90 dagar som turist utan visum. Ska du däremot studera eller arbeta i USA så måste du ansöka om visum innan. 
  • Namnet på din biljett måste stämma exakt överens med namnet i ditt pass, det får alltså inte vara några olika stavningar 
  • Det är bäst att ha en returbiljett till när du ska åka hem bokad och klar, annars kan amerikanska myndigheten tro att du vill stanna kvar illegalt i USA och då riskerar du att inte bli insläppt i landet alls. I pass kontrollen så kan de även fråga om vart du ska bo, och de vill att du ska kunna visa upp din boende information om i alla fall första natten i landet. 

CBP – tulldeklaration 

När du flyger till USA så delar flygvärdinnorna vanligtvis ut en blankett om tulldeklaration som ni måste fylla i. Är ni en familj så räcker det med en blankett för hela familjen. 

När ni sedan kommer till flygplatsen så: 

  1. Efter att ni landat så är det en pass kontroll. Där kan ni få besvara frågor om vad ert syfte med resan är. Alla som reser till USA får även här skanna sitt fingeravtryck. Ditt pass och din ifyllda tulldeklaration blir stämplade. Spara tulldeklarationen för den ska vid ett senare tillfälle lämnas in. 
  1. När ni är klara i passkontrollen  så får ni gå och hämta ert bagage. 
  1. När ni ska passare ut genom utgången så ska ni lämna in er tulldeklaration och efter det är man vanligtvis inne i USA. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *